Bilgisayar Mühendisliği okuyanlar veya okumayı düşünenler için faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı. Okurken kendinizi bu yazıda göreceğinize eminim. Bu bölümü tercih etmek isteyen arkadaşlar için de ön bilgi olacaktır.
Henüz okulu bitirip, iş hayatına atılamadığımız için çok sevdiğim bir Bilgisayar Mühendisi abimin yazısını sizinle paylaşıyorum.Umarım keyifle okursunuz
Kendimden başlayacak olursam üniversitenin 1.sınıfına kadar bilgisayar klavyesine dokunmuş biri değildim. Türkiye’de maalesef yanlış yönlendirmenin kurbanı olan binlerce genç gibi bende bilmediğim bir bölümü ve alanı çevremdeki insanların gazıyla tercih etmiştim. Bilgisayar mühendisliğinin ne olduğunu ne iş yaptığını okula kayıt olup dersler başladıktan sonra anlamaya başlamıştım. Sadece çevre baskısı ve bilgisayar mühendisliğinin populeritesi beni bu alana tercih yapmaya sevk etmişti.
Çok şükür iyi bir öğrencilik dönemi geçirdiğimi düşünüyorum, zorlayan ve insanı sürekli yeni şeyleri öğrenmeye teşvik eden bir bölüm olduğunu çevremdeki insanların özelliklede bir kaç sınıf arkadaşımın gaza gelip robot mekaniğini programlaya çalışma girişimlerinde fark ettim. Evet kesinlikle bilgisayar mühendisliğine aday kişiler meraklı olmalılar. Derken mevlam bize okulu bitirmeyi nasip etti hiç birşey öğrenmeden okulun kapısında elimizde bir a4 kağıt parçasıyla bulduk kendimizi. Çok korkmuştum ben şimdi ne yapacam soruları beynimde dönüp sürekli biryerlere çarpıyordu. Çok şükür Türkiye’deki diplomalı işsiz ordusuna bende katılmıştım. Eğitim ve öğrencilik hayatı boyunca meslektaşlarımın genelinin karşılaştığı kiii benimde karşılaştığım bir olay, “okul öğrenciye birşey vermiyor” kaygısıdır. Doğrudur okul öğrenciye pratikte birşey vermez teoriyi anlatır pratik yapmak uygulama yapmak gelişmeler yapmak tamamen öğrencinin kendisinde biter!! Bunuda öğrenciliği bitirip iş hayatına atıldığınızda anlıyorsunuz. (Öğrencilik zamanında yaptığın o uygulamalarla ve kendini geliştirme yaşadığın o tatlı streslerle iş hayatında kendini ispatlayabiliyorsun)
Birde okul sonrası dönemi varki sormayın… Çevrenizdekiler önce tebrik eder sizinde enaniyetiniz tavan yapar tabii 🙂 Ama öyle anlarda gelirki bu bölümü okuduğuna insanı bin pişman ederler. Okul bittikten sonra tanıdığım aileler bana bu mesleği sorduğunda inanın çok zorlandım. Şimdi nedesem diye çok düşündüm. Kimi komşum donanımsal bir sorunla bilgisayarını getirip tamir ettirmek istedi kimisi kodlama tarafında fiii tarihinde kalma yazılımlarla if-else döngüsünü yada absürt şeylerle ilgili sorular sordu kimiside hangi bilgisayar ucuz ne alayım diye fikir danıştı. Valla genel olarak kimseyi memnun edemedim ne yalan diyeyimmm… Ben tamirden anlamam sorun anakarta değişmesi lazım dediğimde “Ne biçim mühendissin okumuşta bir halt öğrenememişsin bir bilgisayarı tamir edemedin” diye hakaret edenimi, sen bu yazılım işinden anlamıyon (fortran, basic, pascal gibi) bir programlamayı çözemedin diyenden mi yoksa bize şu bilgisayarı al dedin gittik aldık felan firmada daha ucuz satıyor bizi keriz gibi kazıtlattın diyenden mi… Valla ben işin içinden pek çıkamadım. Ama özetle bu kadar kişisel bilgimden sonra bilgisayar mühendisleri ne iş yaparlar derseniz;
Bilgisayar mühendisliği, temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veritabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır. Bilgisayar mühendisleri, programlama dilleri, yazılım tasarımı ve yazılım – donanım tümleştirmesi eğitimi alırlar. Yazılımların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (bk. Hesaplanabilirlik), yazılımların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir verim gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), yazılımların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (bk. veri yapıları ve veritabanları), yazılımların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zekâ),insan ve yazılımların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (bk. insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde ve ASIC, FPGA, devre tasarımı ile donanım-yazılım entegrasyonu alanlarında çalışırlar.
Bilgisayar mühendisleri şu anda en popüler mesleklerden birisi, ayrıca en çok kazandıran mesleklerden bir tanesi iddiası yanlış olduğu kanısındayım. Doktorlardan, avukatlardan bilmem kimden çok para kazanıyor laflarına katılmıyorum, herkes çalıştığı kadarını alıyor. Bir lise mezunu bile bir bilgisayar mühendisinden çok para kazanabilir. Burada aslında temel espiri konu hakkında bilgi, ne kadar biliyorsun okadar para kazanıyorsun demektir. Mühendislerin çoğu girişimci değildir para kazanma konusunda oldukça isteksizdirler. Yani devasa yazılım patronları gibi onbinlerce dolar kazanmak istemezler, çünkü yorucu iştir bedenin yorulmaz ama beynin yorulur bu yüzden para hususunda aylık geçinecek kadar kazanınca bu onlara yeter de artar da. Çok para kazananda mutlaka vardır bunlar insanın kendisini yetiştirmesi yenilikleri fark etmesi ve ettirmesi ile alakalıdır. Dünyanın en genç zenginlerinden biri Facebook’un patronu Mark Elliot Zuckerbergbu farkı hissetmiş ve dünyanın sayılı zenginleri arasına girmeyi başaran en güzel örnektir.
Meslekle alakalı bir diğer konuda okuldan aynı not ortalaması ile mezun olan arkadaşlarım var ama herkes iş hayatında farklı yollardan gidebiliyor, kimi donanımcı kimi yazılım kimileri teknik personel. Yani okullardaki alınan notlar iş hayatında hiç birşey ifade etmiyor. Bazen beklentileri bile yükselttiğinden ders notu yüksek olacak gibi düşünenlere stres’den başka birşey vermiyor. Tabii tembellikte yapsın demiyorum yanlış anlaşılmasın, derslerini geçmek için ezber yapan inekler olabiliyor, gerek yok bunlara dersi geçecek kadar ders bilgisi kafi asıl mesele o bilgiyi kullanmak pratiğe dönüştürmek, bunuda zaten merak eden araştıranlar yaparak işin hakkını veriyor. Derslerden ziyade iyi bir ingilizce şart tabii bu şahsen bende yok onun için çok zorlanıyorum 🙂 İngilizce şartttt!! Cümlelerimi sonlandırmadan benim ilginç bir hatıramdır,onuda anlatarak yazıyı tamamlatatım. 1.sınıfın ilk dersleriydi, Introduction Programing (Programlamaya Giriş) dersinde hocamız sınıfta şuan 80 kişisiniz ama içinizden sadece 4-5 kişi gerçek anlamda mühendis olacak geri kalanınız ise sadece ünvan sahibi olacaksınız deyince zoruma gitmişti, hep bu ağır bir itham olarak kurguladığım cümleyi düşünmüştüm ama şimdi iş hayatına atılınca bu cümleleri kullanan hocamıza hak veriyorum. Çünkü bu işi yapan işin hakkını teslim eden hocamızında dediği gibi 4-5 kişi olmuştu. O 4-5 kişide meraklı, araştıran, teknolojiyi sürekli takip eden herşeyden öncede işi öğrenmek adına hırslı insanlardı.
Umarım mühendislik hakkında azıcıkta olsa kendi yaşadıklarımdan size verdiğim bilgilerle faydalı olabilmişimdir
Tesekkurler, cok faydali bir yazi…
peki soruyorum…bu olayi yasayan kisi simdi ne is yapiyor???
Merhaba. Şuan Sap/ABAP üzerine çalışıyor kendisi
Ben tamirden anlamam sorun anakarta değişmesi lazım dediğimde “Ne biçim mühendissin okumuşta bir halt öğrenememişsin bir bilgisayarı tamir edemedin”
tahmini olarak 30 kez de ben yaşadım bu anı 🙂
14 yıldır bu sektördeyim. Anakartı yanan 30 kişiye denk gelmedim 🙂
Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık…
İyi bir bilim adamı şizofrenliğe yakındır 😀 sürekli kurması lazım ben 4 kere ünv .sınavına girdim hep kaybettiğimde nasıl olsa birgün lazım olurd dediklerim birgün boşver dedim ve haklı çıktım.Bir insan gelişmek istiyorsa sace mhndislikle kalmamalıdır aynız amandaentellektüel olmalıdır daha gençsiniz sakın pes etmeyin bir programcı enkıral prgramcı olsun fakat integrali bilmese onla ilgili bir program yazamaz ki şuadanki program dilelrini yazarken bile çopu hazır kütüphanelerden yararlanıyorsunuz.
Bazı kısımlarda kendimi gördüm bu faydalı yazı için teşekkürler 🙂
Daha 10. sınıftayım ( lise 2 kısaca ) açıkçası bu konularda çok meraklıyım. Hani ” şöyle bir uygulama yapayım herkes indirsin” hayalini söyleyen bi arkadaştan sonra çok merak sardım (zaten ilgiliyim teknolojiye). bi yandan okulda arduino dersleri görüyoruz bir yandan da evde unity ile mobil oyun programlamayı öğrenmeye çalışıyorum. eskiden astronomluk hayalim vardı ama malum Türkiyede iş imkanı yok. Yurt dışında da çok çok üst düzey bi öğrenim isteniyor. Zaten açıkçası çok zeki değilim bu yüzden kaç yıllık hayalimden vazgeçtim. Üstelik Kafa Topu 2 isimli firmanın sadece 2 oyundan yaptığı kazancı görünce kesinlikle gelecekte bu mesleği ( oyun ve program ama özellikle oyun) yapayım dedim. Üstelik fen lisesinde okumama rağmen biliyorum ki mühendislik doktorluk gibi meslekleri ileride hem yapacak zeka yok bende hem de mutsuz olurum. İstediğim işi yaparsam en faydalı iş olur bence. Bilgisayar Mühendisliği dışında bir bölüm daha iyi olur gibi ama. Yazı faydalı. Önerilerinizi beklerim.
Selam Enver Bey. Hayaliniz güzel. Peşinden koşun. Mutlu olacağın meslekte çalışmak çok önemli. Sabahları işe huzurlu gidebilmen için olmazsa olmaz. Bilgisayar ya da Elektrik-Elektronik Müh. senin için doğru seçim olacaktır. Arduino ve mobil birleşiminden güzel projeler çıkar. Ben de insanlara faydalı olabilmek için mobili seçtim. Sıkıntın olduğunda mail atarsan yardımcı olmaya çalışırım. İyi günler.
Slm kardeşim bana yardım edebilirmisin
Merhaba, hangi konuda yardım istiyorsunuz ?