Web Uygulamaları statik, yani sabit içerikli olabileceği gibi içeriği dinamik de olabilir. Bu yazımda dinamik ve statik siteleri anlatacağım.
Sabit içerikli siteler belli aralıklarla yazılımcı tarafından güncellenir. Dinamik içerikli web sayfalarının kullanıcılara sunmuş olduğu içerikler ise belli kriterlere göre ya da kullanıcıya göre değişiklik gösterip kullanıcı ile etkileşime girebilir.
Dinamik ve statik web sitelerini bir konferansa benzetebiliriz. Konuşmacı gelir, konu ile ilgili fikirlerini anlatır, sunumları gösterir; buraya kadar her şey statik olarak ilerler. Konferans sonunda bizden soru istemesini ya da bizim de düşüncelerimizi öğrenme isteğini de dinamik olarak düşünebiliriz.
Başka bir örnek verecek olursak Facebook’u düşünelim.Üyeler giriş yaptıklarında Anasayfa’da olan değişiklikleri görebiliyor,diğer üyelere mesaj atabiliyor,izin verilen profilleri ziyaret edebiliyor.Facebook’un tam anlamıyla dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir de gözümüzün önüne köşedeki bakkalımızın sitesini getirelim. Sitede sadece satılan ürünler,sabit fiyatlar,iletişim bilgisi gibi yerler bulunuyor. Bu sitede yazılımcı güncelleme yapmadığı sürece,her ziyaretimizde aynı içerik ile karşılaşıyor oluruz. Buradan da anlaşılacağı gibi bu site statik bir sitedir.Statik siteler için siteyi yapan yazılımcı ile görüşülür.Yazılımcı, gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra siteyi tekrar Ftp ye atar.Bu da maliyet açısından sorun oluşturur.Dinamik sitelerde ise kendimiz yeni yazılar yazabilir, yeni fiyatlar verebilir, anketler oluşturabiliriz.Bu da genelde e-ticaret siteleri için tercih edilen bir yöntemdir
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Dinamik sitelerin avantajı, yazılımcıya gerek kalmadan güncellenebilir olmalarıdır.