(IIS) Internet Information Services, windows işletim sistemlerinin web sunucusudur.Web uygulamalarının yayınlanması için bu uygulamaları barındırır ve dışarı sunar. Bu yazımda iis nedir konusundan bahsedeceğim.
ASP.NET uygulamaları da yayınlanmak için IIS içerisinde barındırılıyor olmalıdır. IIS dışarıdan gelen çağrıları yanıtlayabilmek için varsayılan olarak 80 nolu portu dinler ve gelen talepleri uygun altyapıya devreder.Bir ASP.NET uygulamasını IIS üzerinden yayınlamak istiyorsak, IIS üzerinde sanal dizinleri kullanmalıyız.İstemci, HTTP protokolü üzerinden sunucuya istekte bulunduğunda, sunucu tarafında istemciyi ilk olarak IIS karşılamaktadır
.NET Framework’ün 2.0 sürümünden itibaren, SDK (Software Development Kit) ile birlikte gelen ASP.NET Development Server, IIS’e bağımlı kalınmadan web uygulamalarının çalıştırılabilmesini sağlamaktadır
IIS, sadece web sayfaları sunmaz, ayrıca uzaktaki bileşenler için bir geçit görevi görür.Aynı zamanda FTP Server olarak da kullanılabilir.
–>Bilgisayarımızda IIS servislerini açmak için;
Program ekle kaldır > Windows özelliklerini aç veya kapat > Internet Information Services üzerine tıklanmalıdır.
–>IIS’i yönetmek için Başlat’tan Çalıştır’a inetmgr.exe yazarak yönetim arayüzünden ayarlayabilirsiniz.
–>IIS’ in çalışıp çalışmadığını denetlemek için tarayıcınızın adres çubuğuna localhost yazdığınızda IIS giriş sayfası geliyorsa IIS hizmetinin çalıştığına emin olabilirsiniz
IIS Verisyonları
Windows XP üzerinde IIS 5.1
Windows 2000 Server üzerinde IIS 5.0
Windows 2003 Server üzerinde IIS 6.0
Windows 2008 Server üzerinde IIS 7.0
IIS’te Sanal Dizinler
Sanal Dizinler, aslında var olmayan ve web tabanlı bir uygulamanın dışarıya sunulduğu, IIS üzerinde bulunan yapılardır. ASP.NET uygulamaları da dışarıya sunulabilmek için bir sanal dizin içerisinde yer alıyor olmalıdır. Yeni bir Sanal Dizin oluşturma işlemi aşağıdaki gibi gerçekleştirilebilir.
Yeni Bir Sanal Dizin Oluşturmak
Yeni bir sanal dizin oluşturmak için ilk olarak Denetim Masası’ndan Yönetimsel Araçlar bölümünde Internet Information Services (IIS) kısayoluna tıklanarak IIS’in yönetim penceresi açılmalıdır.
Yönetimsel Araçlar bölümünden IIS’e çift tıklandığında IIS’in yönetim penceresi açılıyor olacaktır. Bu pencere aracılığı ile IIS üzerinde bulunan siteler görülüp, özellikleri ayarlanabilir ya da yeni bir site eklenebilir. Bir siteye yeni bir sanal dizin eklemek için site üzerinde mouse’ın sağ tuşu ile tıklanıp açılan menüden Web Sitesi Ekle seçeneği seçilmelidir.
Yukarıdaki işlemden sonra sanal dizinin takma adı (alias) ve fiziksel dosyaların saklanacağı yer soruluyor olacaktır. Takma isim, sanal dizinin dışarıdan görülecek olan ismidir. Takma isim bölümüne istediğimiz ismi yazdıktan sonra fiziksel yol bölümünden de fiziksel dosyalarımızın, yani ASP.NET dosyalarımızın bulunduğu yeri seçiyoruz.
İçeriğin fiziksel olarak depolanacak olduğu klasör seçildikten sonra sihirbaz sonlandırılır.Bundan sonra, fiziksel dizine istenilen ASP.NET dosyaları eklenip çalıştırılabilir